Ga naar de inhoud

Historie

Open Hofkerk

Architect David Zuiderhoek tekende (voor) het ontwerp van de in 1967 in gebruik genomen kerk. Zijn dochter Hanneke ontwierp het prachtige glas-in-lood-raam in de voormalige kerkzaal. 

Het opvallende gebouw neemt in het stedenbouwkundige plan een prominente plek in aan de kruising van twee hoofdwegen. Het complex van de Open Hofkerk bestond uit een kerkzaal met nevenruimtes en een kosterswoning rondom een voorhof. De hoog oprijzende kerkzaal is grotendeels van baksteen en heeft enkele grote vensterpartijen met glas-in-loodramen. Heel bijzonder zijn de geplooide muren (de zaagtand). 

De hoeveelheid leden van de geloofsgemeenschap neemt helaas in de loop der jaren af en dat heeft het bestuur, samen met de Protestantse Gemeente

Apeldoorn, in de jaren voorafgaand aan de verkoop doen besluiten om op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming voor dit mooie gebouw. 

Tegelijk met de opening van het uitvaartcentrum Hof van Afscheid op 20 februari 2020 heeft burgemeester Ton Heerts het gebouw het officiële predicaat ‘Gemeentelijke Monument’ gegeven.

Sindsdien is het Hof van Afscheid hèt uitvaartcentrum in Apeldoorn waar gastvrijheid en persoonlijke zorg in een hoog vaandel staat. 

Achtergrond

Mooi afscheid uitvaartverzorging is al enige tijd op zoek naar een mooi gebouw op een geschikte locatie in Apeldoorn, om haar uitvaartactiviteiten te kunnen ondersteunen met ruimtes voor opbaringen, condoleances en uitvaartplechtigheden. Het gebouw van de Open Hofkerk springt in het oog en op 1 oktober 2019 vindt de overdracht plaats. Daarmee is een wens in vervulling gegaan en kunnen we op een mooie manier vorm geven aan een uitvaart in Apeldoorn. Aan de hand van onze ideeën en plannen ten aanzien van stijl, sfeer en inrichting, is samen met een aantal Apeldoornse aannemers het gebouw gebruiksklaar gemaakt.

Officiële Opening 2020

Op 20 februari 2020 is Hof van Afscheid officieel in gebruik genomen.

Het karakteristieke gebouw aan de Boerhaavestraat 58-60 in Apeldoorn werd op 20-02-2020 door burgemeester Ton Heerts officieel heropend als Hof van Afscheid. Vanaf deze datum is de voormalige Open Hofkerk tevens een gemeentelijk monument. 

Voor diegene die er bij was en nog eens wil terugkijken en voor diegene die er niet bij was: een impressie van de officiële opening.

Heden

Kennismaking

Naast de mogelijkheden voor opbaring in een 24-uurs familiekamer en/of opbaren met rouwbezoek heeft het nieuwe uitvaartcentrum alle faciliteiten in eigen huis voor het volledig verzorgen van uitvaartplechtigheden en condoleances voorafgaand aan of aansluitend op de uitvaart.