Open Hofkerk

Architect David Zuiderhoek tekende voor het ontwerp van de in 1967 in gebruik genomen kerk. Zijn dochter Hanneke ontwierp het prachtige glas-in-lood-raam in de voormalige kerkzaal.

Het opvallende gebouw neemt in het stedenbouwkundige plan een prominente plek in aan de kruising van twee hoofdwegen. Het complex van de Open Hofkerk bestond uit een kerkzaal met nevenruimtes en een kosterswoning rondom een voorhof. De hoog oprijzende kerkzaal is grotendeels van baksteen en heeft enkele grote vensterpartijen met glas-in-loodramen. Heel bijzonder zijn de geplooide muren (de zaagtand).

De hoeveelheid leden van de geloofsgemeenschap neemt helaas in de loop der jaren af en dat heeft het bestuur, samen met de Protestantse Gemeente Apeldoorn, in de jaren voorafgaand aan de verkoop doen besluiten om op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming voor dit mooie gebouw.

Achtergrond

Mooi afscheid uitvaartverzorging is al enige tijd op zoek naar een mooi gebouw op een geschikte locatie in Apeldoorn, om haar uitvaartactiviteiten te kunnen ondersteunen met ruimtes voor opbaringen, condoleances en uitvaartplechtigheden. Het gebouw van de Open Hofkerk springt in het oog en op 1 oktober 2019 vindt de overdracht plaats.

Aan de hand van onze ideeën en plannen ten aanzien van stijl, sfeer en inrichting, is samen met een aantal Apeldoornse aannemers het gebouw gebruiksklaar gemaakt.

Ongeveer op dezelfde plaats stond sinds 1955 in afwachting van de bouw van de Open Hofkerk een houten noodkerk.